Herbata Pu'erh - magiczny eliksir na odchudzanie?


Pu ehr jest tradycyjną herbatą, która swoją nazwę zawdzięcza miasteczku w chińskiej prowincji Junnan, gdzie znajduje się centrum jej zbiorów i dystrybucji. Herbata ta w procesie produkcji p;oddawana jest procesowi naturalnej fermentacji, która działa pozytywnie na zawartość składników aktywnych oraz zmniejsza zawartość kofeiny. Herbata ta znana jest ze swoich licznych zdrowotnych właściwości: obniżanie ciśnienia krwi i poziomu glukozy, poprawa profilu lipidowego, redukcja masy ciała, właściwości antybakteryjnych, detoksykacyjnych i wielu innych. 

Głównymi składnikami bioaktywnymi zawartym w herbacie pu-er są między innymi: polifenole, polisacharydy, statyny, które regulują syntezę tłuszczu i za razem zwiększają ich utlenianie, co powoduje zmniejszenie zawartość lipidów we krwi. Może to przemawiać za wykorzystaniem tej herbaty jako wspomaganie procesu odchudzania  oraz działań mających na celu zmniejszenie masy ciała. 

W jednej z książek o tematyce żywienia w sporcie znaleźć można wzmiankę o badaniu, w którym podczas spożywania kilku filiżanek pu erh dziennie u 88% badanych odnotowano spadek masy ciała bez zmian dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jednak mimo prób nie udało mi się dotrzeć do źródła badania. 

Wprowadzenie herbaty pu erh do diety może więc przynieść wiele korzyści, dodatkowo nawadniając organizm. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład herbaty, które mogą zawierać liczne aromaty poprawiające smak, który jest dość specyficzny. Moim zdaniem jednak nie należy traktować tego napoju jako magicznego eliksiru odchudzania, ale w połączeniu ze zrównoważoną dietą i zdrowym stylem życia może być interesującym dodatkiem przyśpieszającym metabolizm i podkręcającym efekty.


Źródła: 
1. Qiong S, Xishuang Y, History of Pu'er Tea and comparative study for the effect of its various extracts on lipid-lowering diet, Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 2014, Volume 27
2. Zou XJ, Ding YH, Liang B, The mechanisms of weight-cutting effect and bioative components in u-erh tea, Zoological research, 2014, Volume 33
3. Zhou B, Ma C, Wang H, Xia T, Biodegradation of caffeine by whole cells of tea-dederived fungi Aspergillus sydowii, Aspergillus niger and optimization for caffeine degradation, BioMed Central, 2018, Volume 18
4. Mizera J, Mizera K, Dietetyka sportowa, co jeść by trenować efektywnie, Galaktyka, 2017 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mrs. Adella , Blogger